Een interview met Chris Perdieus

 

Zij was ik ben is een verhaal over een jonge transman, over afscheid nemen, aanvaarden en vergeven. Wij hadden het geluk om Chris Perdieus, auteur van Zij was ik ben te interviewen.

 

Hallo Chris, leuk je te zien. Wat was jouw drijfveer om over dit thema te schrijven?  

Hallo, ik wilde iets schrijven rond bestaansrecht. Zijn wie je bent. Je welkom voelen. 

Tijdens mijn opleiding creatief schrijven maalden ideeën zich tot één geheel: een verhaal vertellen vanuit iemand die met veel moeite zichzelf een plaats wil geven in de maatschappij. Het gezin tonen waar hij of zij grootgebracht wordt, waar het vinden van liefde en waardering van levensbelang zijn. In de put afdalen waar je eerst met je voeten de grond moet raken om eruit te komen. 

Zo kreeg Jasper, mijn personage met genderdysforie een stem. 

Vaak halen auteurs inspiratie uit hun eigen leven wanneer ze een boek schrijven. Hier ging dat wat anders. Je bent een vrouw en vertelt dit verhaal door de ogen van Jasper, een transman. Je slaagt er toch in om op zeer geloofwaardige wijze in zijn hoofd te kruipen. Hoe pak je dat aan? 

Reeds in het prille begin bij het uitwerken van mijn hoofdpersonage kreeg ik de kans om twee jonge transmannen te ontmoeten.   Gido, die ook model stond voor mijn boekcover, was toen amper 19 jaar en volop in transitie en Thomas een twintiger. Daarna volgden Storm en Samuel met hun getuigenissen. Hun stem en openheid boden mij de kans om onderhuids te gaan en Jasper tot leven te brengen. Ik hoop oprecht dat ik met Jasper een geloofwaardige transman neerpende. Gedurende het schrijfproces heb ik bijna drie jaar met hem ‘geleefd’. Ik probeerde door zijn ogen te kijken, zijn omgeving te zien en vooral hém te voelen, vóór ik zijn verhaal kon neerschrijven.

Had je een bepaald doelpubliek voor ogen toen je dit boek schreef?  

Inderdaad. Bij één van de eerste gesprekken, zei iemand: ‘schrijf ons verhaal in jouw verhaal het is super belangrijk dat er boeken bestaan met dit thema. Lotgenoten en herkenbare verhalen zijn ontzettend veel waard’. Hij hoopte dat jongeren zich herkennen en gesteund voelen met het verhaal van Jasper. 

Het is natuurlijk een thema dat vandaag erg speelt. Wat hoop je dat dit boek teweeg kan brengen in de maatschappij van vandaag? 

Toen ik aan mijn verhaal begon, was dit thema letterlijk taboe. Je las of zag er niets over in de media. Maar de laatste tijd roert er heel wat. Gender, genderneutraal, genderfluïde, non-binair … ik wil jongeren die zoeken of zich willen outen, de ruimte geven. Het onderwerp ‘gewoon’ maken. Zijn wie je bent, zonder meer. 

Zijn wie je bent, zonder meer: een prachtige boodschap om door te geven. Bedankt, Chris!

Schrijf je in op de wachtlijst Wij informeren je wanneer dit boek weer op voorraad is. Vul hieronder je e-mailadres in.
Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere browse-ervaring te bieden. Door op deze website te browsen, ga je akkoord met het gebruik van cookies.