Praten over pesten met boeken

Week tegen pesten

Tijdens De Week tegen Pesten (5 tot 12 februari) doen kinderen en jongeren over heel Vlaanderen mee met de ‘Stip it’-actie. Wij merken dat onze boeken met als thema ‘pesten’ in die periode ook intensiever gebruikt worden. Maar hoe kan jij als leerkracht nu een prentenboek of leesboek inzetten om pesten bespreekbaar te maken? Wij gaan op zoek naar concrete antwoorden en tips.

Vanaf de kleuterklas

Baby’s en peuters pesten natuurlijk nog niet. Maar vanaf de kleuterklas merken leerkrachten en begeleiders soms al pestgedrag op. Hoe dat komt? Kleuters beginnen zich tussen hun derde en zesde levensjaar bewust te worden dat andere mensen ook gevoelens en gedachten hebben. Ze (her)kennen die gevoelens ongeveer en ontwikkelen dan ook empathie. Maar omgekeerd kunnen ze ook andere kinderen in hun omgeving proberen ‘kwetsen’ om te zien hoe zij reageren. Het verschil uitleggen tussen plagen en pesten is dus al vanaf de kleuterschool belangrijk. Zo leren kinderen ook dat wat zij als plagen zien, misschien voor anderen als pesten ervaren wordt.

Het verschil tussen pesten en plagen kan je bijvoorbeeld uitleggen aan de hand van een boek als ‘Meneertje Prot’. Dit prentenboek vertrekt vanuit een thema dat kinderen erg zal aanspreken (protjes laten) maar toont zonder belerend te zijn wel het effect op het hoofdpersonage als anderen hem pesten.
Ook is het belangrijk om als begeleider het pestgedrag in een vroege fase op te merken en over de conflicten te praten. En dat met àlle betrokkenen, dus ook de zogenaamde ‘omstanders’. Een van dé klassiekers als het hierover gaat is ‘Rood of waarom pesten niet grappig is’. Dit verhaal wordt verteld vanuit de rol van een omstander en toont heel goed aan jonge kinderen hoe zij een verschil kunnen maken, ook al zijn ze zelf geen slachtoffer of dader. Geen wonder dat het boek werd omgezet in een succesvolle toneelvoorstelling, overigens met gratis lesmap.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schrijf je in op de wachtlijst Wij informeren je wanneer dit boek weer op voorraad is. Vul hieronder je e-mailadres in.
Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere browse-ervaring te bieden. Door op deze website te browsen, ga je akkoord met het gebruik van cookies.