Brigitte Minne meest bekroond door Leesjury

Hiep hiep hoera! Al 40 jaar kiest de Leesjury de beste kinder- en jeugdboeken. Daarom vierde Vlaanderens grootste leesclub de auteurs die het vaakst bekroond werden in de Leesjury-geschiedenis. Brigitte Minne, die je misschien kent van ‘Slaap lekker, Rosalie’ en ‘De ronde van varken’, sleepte de eerste prijs in de wacht. Dit jaar prijkt Brigittes naam weer op de leeslijst van de leesjury, en wel met haar tienerboek ‘De rommelzolder van Wal’.

Brigitte staat even stil bij deze bijzondere mijlpaal. ‘Dit betekent heel veel voor mij. Ik schrijf graag voor kinderen en tieners. Ze zijn mijn favoriete doelgroep. Het is dan ook geweldig dat jonge mensen een boek van me mooi vinden en bekronen.’

Hoewel alle bekroningen heerlijke herinneringen voor Brigitte vormen, bleef de eerste prijs haar het meeste bij. ‘Mijn kinderen kibbelden en de hond was aan het blaffen toen ze me belden dat ik de Kinder- en Jeugdjuryprijs (vandaag Leesjury, nvdr) gewonnen had. Ik had door al dat gedoe op de achtergrond begrepen dat drie kinderen mij bekroond hadden. Ik zag mezelf al met een kartonnen penning op een schoolbank staan met drie juichende kinderen. Een uur later contacteerden mensen mij van televisie om mij te feliciteren en om te vragen of ik thuis was voor een interview. Wow, dacht ik, wat een ambitie heeft dat trio … Tijdens het interview snapte ik dat het om de Kinder- en Jeugdjuryprijs ging. Hilarisch.’

Dat was volgens Brigitte niet het enige grappige momentje bij een prijsuitreiking. ‘Ik had bijvoorbeeld een speech voorbereid en ging flink een verhaal afsteken over verdraagzaamheid, diversiteit… Ik zag het al voor me: de joelende mensenzee, een band die de pannen van het dak speelde ter ere van mij … Het was alsof ik een popster was maar dan wel eentje die serieus van haar melk was. Op de prijsuitreiking was ik uiteindelijk zo ontroerd dat ik alleen maar “dankjewel” kon mompelen. Gelukkig kreeg ik later in een interview toch nog de kans om mijn pleidooi te houden.’

‘Mooie reacties blijven me ook altijd bij. Tijdens de uitreiking van deze prijs, vertrouwde een jonge vrouw me toe dat ze het als tiener erg moeilijk had en dat een boek van mij een keerpunt in haar leven vormde. Daarvoor was ze me eeuwig dankbaar. Ik werd er heel erg stil van. Dat mensen moed en hoop uit mijn woorden putten, is toch wel het allerfijnste.’

De kracht van woord en beeld is ook het thema van Brigittes volgende boek. ‘Het is een boek voor mijn dertigste verjaardag als auteur in 2023, maar het is ook een ode aan alle illustratoren die mijn verhalen zo’n meerwaarde gaven met hun beelden. Daarbij is het ook een boek over mijn oma, mijn grote idool.’

Ontdek hier een paar van Brigitte Minnes boeken uit de lange Leesjury-geschiedenis.

3de plaats

Slaap lekker, Rosalie

Een herkenbaar verhaal over niet naar bed willen.

Lees meer

Genomineerd

Iedereen Prinses

Een heerlijk prinsessenboek voor kleine prinsesjes en hun papa.

Lees meer

3de plaats

De ronde van varken

Een doldwaas wielerverhaal over  prestatiedrang.

Lees meer

Genomineerd

Paultje, echt geen jongen

Een verhaal voor tieners over transseksualiteit in een tijd waarin dat onderwerp onbespreekbaar was.

 

Lees meer

Genomineerd

Ik dacht dat het ergste nog moest komen (maar dat was niet zo)

Een pakkend verhaal over opgroeien in moeilijke omstandigheden.

Lees meer

Genomineerd

De rommelzolder van Wal

Over een tiener die zich staande houdt in een wereld die is afgestemd op een (soort van) gemiddeld kind

Lees meer

Blader zeker ook eens door Brigitte Minnes nieuwste boek! 

 

 

Opa astronaut

 

Een erg grappig, verrassend en warm verhaal waar de energie en levenslust van afspat.

Tess en opa zijn dikke vrienden. Als opa ziek wordt, wil ze koste wat het kost zijn grote wens in vervulling laten gaan: een ruimtereis maken. Niet alleen haar beste vriendin, maar de hele familie schiet in actie. 

 

Lees meer

In maart verschijnt bij De Eenhoorn ook ‘Kleine Kraai’ van Brigitte Minne.

Dus hou zeker onze webshop in de gaten!

 

 

Kleine Kraai

 

Een verrassend prentenboek over een parmantige, kwetsbare kraai die het dierenrijk verkent. Ieder diertje heeft zijn talentje. En wat kan de kraai?

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.
Schrijf je in op de wachtlijst Wij informeren je wanneer dit boek weer op voorraad is. Vul hieronder je e-mailadres in.
Deze site maakt gebruik van cookies om je een betere browse-ervaring te bieden. Door op deze website te browsen, ga je akkoord met het gebruik van cookies.